Laag Libido

Een laag libido

Een laag libido is een probleem waar bijna iedereen vroeg of laat mee te kampen heeft. Af en toe geen zin hebben in geslachtsgemeenschap is volkomen normaal en hoeft dan ook geen schande te zijn. Niet iedereen heeft overigens van nature een even hoog libido. Maar, wanneer de zin in seks een langere periode dan gebriukelijk uit blijft, is er misschien wel meer aan de hand. De oorzaken van een te laag libido zijn erg uiteenlopend. Gelukkig zijn er heel wat oplossingen om dit probleem te verhelpen. In onderstaand artikel nemen we de verschillende oorzaken en oplossingen van een laag libido onder de loep.

Oorzaken van een te laag libido

Niets zo vervelend als een te laag libido. Jij zelf, maar ook je partner kunnen hier behoorlijk gefrustreerd door raken. De stress die daarmee gepaard gaat, doet het libido nog verder dalen en zo beland je al vlug in een vicieuze cirkel. Gelukkig valt dit probleem meestal eenvoudig te verhelpen. Om een geschikte oplossing te vinden voor het opkrikken van je libido, doe je er goed aan eerst de oorzaak te achterhalen.

Psychische oorzaken

Vaker dan gedacht ligt een psychische oorzaak aan de basis van een verlaagd libido. Vooral een laag libido bij de vrouw is vaak te wijten aan ‘het zich niet goed in haar vel voelen’. Vermoeidheid en stress zijn factoren die dan ook behoorlijk neffast kunnen zijn voor je sexdrive. Ook een negatief zelfbeeld of een tekort aan zelfvertrouwen kunnen bijdragen aan een verlaagd libido. Tot slot kan ook het hebben van ‘andere’ seksuele fantasiën een negatieve werking hebben, door schaamte of het onmogelijk zijn om liefde en lust binnen een relatie te verenigen.

Medische oorzaken

Soms moet de oorzaak van een te laag libido gezocht worden in medische zaken. Zo kunnen heel wat medicinale toepassingen het libido behoorlijk verlagen. De meest voor de hand liggende medicijnen die een verlaagd libido tot gevolg kunnen hebben zijn antidepressiva en de pil. Ook lichamelijke problemen kunnen een negatief effect hebben op ons libido. Diabetes, hoge bloeddruk en obesitas staan er voor bekend libido-verlagend te werken.

Hormonen

Een te laag libido van de man is vaak te wijten aan een tekort van het mannelijke hormoon ‘testosteron’. Testosteron bij mannen daalt geleidelijk doorheen de jaren. Maar, ook een te dikke buik heeft gevolgen voor het testosteron-gehalte. Het buikvet zorgt immers voor een daling van de hoeveelheid testosteron. Bij vrouwen is het libido vooral afhankelijk van een wisselwerking tussen de hormonen oestrogeen en progesteron. Vlak voor de ovulatie stijgt de hoeveelheid oestrogeen, waardoor de meeste vrouwen meer zin in seks krijgen. Ook de hoeveelheid oestrogeen daalt met de jaren en kan daardoor aan de basis liggen van een te laag libido bij vrouwen.

Oplossingen

Nu je weet wat de oorzaak van een laag libido is, kun je gericht naar een oplossing zoeken. Zowel vrouwen als mannen kunnen door middel van enkele eenvoudige hulpmiddeltjes hun libido aanzienlijk verbeteren.

Mentale oorzaken wegnemen

Gaat er vanalles om in je hoofd en heeft dit een impact op je libido? In dat geval doe je er goed aan deze oorzaken eerst onder de loep te nemen. Even ontstressen en een goede nachtrust kunnen vaak al wonderen doen. Kom je er zelf niet helemaal uit en lijkt het probleem dieper te zitten, dan kan je hulp inschakelen van een relatietherapeut, psycholoog of seksuoloog.

Medische veranderingen

Ligt het gebruik van medicatie aan de basis van een laag libido? In dat geval is het misschien mogelijk een aangepast medicijn te vragen aan je arts. Vrouwen die kampen met een laag libido, door het nemen van de pil, kunnen eventueel opteren voor andere voorbehoedsmiddellen. Zijn onderliggende ziektes mogelijks de boosdoener? In dat geval bekijk je best even met je arts naar mogelijke behandelingen.

Libido verhogende middellen

Heb je te maken met een te laag libido omwille van een verlaagde hormoonproductie of aanhoudende stressfactoren? Gelukkig zijn er tal van middeltjes die je libido opnieuw een boost geven. Zowel voor een laag libido bij vrouwen, alsook een laag libido van de man een oplossing vinden, is dan ook vaak geen probleem. Voor je daadwerkelijk grijpt naar het bekende blauwe pilletje, doe je er goed aan even de natuurlijke varianten te bekijken. Heel wat kruiden en planten staan immers bekend om hun libido-verhogende werking. Deze kan je heel eenvoudig verwerken in je voeding. Maar, je kan ze ook gemakkelijk verkrijgen onder de vorm van tabletjes als extra supplement.

Mogen wij jou helpen met jouw libido?

Bekijk zelf alle producten op onze site en lees de voordelen per product door