Hoe om te gaan met erectiestoornissen binnen een relatie

Het omgaan met erectiestoornissen binnen een relatie is een veelvoorkomende uitdaging die gevoelens van angst en verwarring kan opwekken. Ongeacht hoelang jullie al samen zijn, erectiestoornissen kunnen problemen veroorzaken. Gelukkig betekent dit niet het einde van jullie seksleven. Door de juiste stappen te nemen en de onderliggende oorzaak aan te pakken, kunnen jij en je partner de intimiteit in jullie relatie herstellen.

Achterhaal de oorzaak van de erectiestoornis van je partner
Als je partner problemen heeft met het krijgen van een erectie, is het natuurlijk om jezelf daarvoor verantwoordelijk te voelen, maar meestal is dat niet het geval. Seksexpert Ian Kerner, Ph.D., benadrukt dat erecties afhankelijk zijn van zowel fysieke als psychologische factoren, dus het is belangrijk om te erkennen dat het een complex probleem is.

Fysieke oorzaken van erectiestoornissen
Bepaalde gezondheidsproblemen en medicijnen kunnen de bloedtoevoer naar de penis belemmeren, wat leidt tot erectieproblemen. Hier zijn mogelijke fysieke oorzaken van erectiestoornissen:

• Hartziekte
• Diabetes
• Obesitas
• Hoge bloeddruk
• Lage testosteronspiegels
• Bijwerkingen van voorgeschreven medicijnen (zoals antidepressiva, spierverslappers)
• Het gebruik van recreatieve drugs zoals alcohol, cocaïne, marihuana, nicotine en opiaten
• Complicaties als gevolg van COVID-19 – onderzoek suggereert dat het coronavirus het risico op erectiestoornissen bijna zes keer verhoogt.

Hoe kun je achterhalen of de erectiestoornis van je partner fysiek of psychologisch is?
Partners vragen zich vaak af wat de oorzaak is van erectiestoornissen, maar zonder professioneel advies kan dat lastig zijn. Over het algemeen hebben jongere mannen (jonger dan 40 jaar) vaker te maken met psychologische problemen, terwijl oudere mannen vaker fysieke problemen ervaren. Als je partner wel erecties krijgt op bepaalde momenten (bijvoorbeeld ’s ochtends, bij masturbatie, willekeurig), maar niet tijdens voorspel of wanneer jullie seks hebben, kan dit wijzen op een psychologische oorzaak.

Vier tips voor partners om erectiestoornissen aan te pakken
Het ondersteunen van je partner bij erectiestoornissen, ongeacht of de oorzaak fysiek, psychologisch of een combinatie daarvan is, vereist een niet-veroordelende en drukvrije aanpak. Hier zijn vier manieren om je partner te helpen bij het overwinnen van erectiestoornissen:

1. Voer een open gesprek: Praat openlijk over erectiestoornissen en verzeker je partner ervan dat dit zijn mannelijkheid of aantrekkelijkheid niet aantast. Benadruk het belang van zijn welzijn boven seksuele prestaties en laat zien dat je bereid bent om samen aan het probleem te werken.
2. Verken nieuwe seksuele activiteiten: Introduceer vernieuwing in jullie seksleven om de druk te verminderen. Probeer bijvoorbeeld seksspeeltjes zoals penisringen of vibrators uit, of verander simpelweg de locatie van jullie intieme momenten. Een verandering van omgeving kan de passie weer aanwakkeren.
3. Stel counseling of seksuele therapie voor: Als de oorzaak psychologisch is, moedig dan counseling of seksuele therapie aan om de onderliggende problemen aan te pakken. Partnercounseling kan morele steun bieden en mogelijk het oplossingsproces versnellen. Onderzoek toont aan dat deelnemen aan therapiesessies significant kan helpen bij stressgerelateerde erectiestoornissen.
4. Overweeg ED-medicatie: Stel voor om medicijnen tegen erectiestoornissen zoals sildenafil of tadalafil te proberen en onjuiste opvattingen over leeftijd of mannelijkheid te weerleggen. Platforms zoals theboning bieden betaalbare en discrete online toegang tot deze medicijnen, waardoor kliniekbezoeken overbodig worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Blog